Μέλι ερείκης, διατροφική αξία μελιού ερείκης, Εξαιρετικόν Αγνό Μέλι Κρήτης,

Διατροφική Αξία του Μελιού Ερείκης

Το μέλι ερείκης αποτελεί έναν από τους θησαυρούς της φύσης που συνδυάζει την αισθητική, τη γαστρονομία και τη φυσική θεραπεία. Προέρχεται από το νέκταρ που συγκεντρώνουν οι μέλισσες από τα άνθη των ερείκης, μιας αγριοφυούσας φυτικής ποικιλίας που απαντάται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Με το χαρακτηριστικό του αρωματικό άρωμα και την ελαφριά γεύση, το μέλι ερείκης έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων.

Γαστρονομική Χρήση και Διατροφική Αξία

Το μέλι ερείκης ξεχωρίζει για την απαλή, γλυκιά γεύση του που συνοδεύεται από λεπτές νότες από άνθη και βότανα. Η φαρμακευτική και διατροφική του αξία το καθιστούν έναν υγιεινό και γευστικό επιλογή για τον καθημερινό μας πίνακα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και παρέχει ενέργεια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικούς σάκχαρα.

Τα θρεπτικά συστατικά του μελιού ερείκης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή όπου συλλέγεται και τις συνθήκες καλλιέργειας. Ωστόσο, γενικά, το μέλι ερείκης περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που το καθιστούν υγιεινή και θρεπτική επιλογή. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Φυτικοί Σάκχαροι: Το μέλι περιέχει φυτικούς σάκχαρους, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη. Αυτοί οι φυσικοί ζάχαροι παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό.
 2. Βιταμίνες και Μέταλλα: Το μέλι ερείκης μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B-complex, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.
 3. Αντιοξειδωτικά: Το μέλι ερείκης μπορεί να περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά.
 4. Φυτικές Ίνες: Μπορεί να περιέχει φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και στη ρύθμιση της πέψης.
 5. Αμινοξέα: Το μέλι ερείκης μπορεί να περιέχει αμινοξέα, τα οποία είναι οι βασικές οικοδομικές μονάδες των πρωτεϊνών και είναι απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων.

Θρεπτικά στοιχεία

Τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού ερείκης μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες συλλογής, αλλά γενικά μπορούν να περιλαμβάνουν τα εξής (ανά 100 γραμμάρια περίπου):

 • Θερμίδες: Περίπου 300-320 θερμίδες
 • Υδατάνθρακες: Περίπου 79-80 γραμμάρια
 • Ζάχαρα: Περίπου 76-78 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνες: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
 • Λιπαρά: Λιγότερο από 0,5 γραμμάριο
 • Φυτικές Ίνες: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
 • Βιταμίνες και Μέταλλα: Μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη B-complex, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνθεση του μελιού ερείκης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και τις φυτικές ποικιλίες που βρίσκονται σε αυτήν. Για ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά του μελιού ερείκης από μια συγκεκριμένη περιοχή, θα πρότεινα να συμβουλευτείτε τις τοπικές πηγές ή ερευνητικά άρθρα.

Διαβάστε επίσης:

Μέλι ερείκης: Ένα ιδιαίτερο μέλι

0

The Cart is Empty
No Product in the Cart!
0,00