Οι καταναλωτές συχνά αναρωτιούνται εάν το μέλι που κρυσταλλώνει ή ζαχαρώνει είναι τελικά καλής ή κακής ποιότητας. Τι ισχύει όμως;
Ορισμένες κατηγορίες μελιών δε ζαχαρώνουν, όπως το πευκόμελο ή το μέλι από έλατο.
Τα μέλια ανθέων όπως το θυμαρίσιο, το ερείκης, ανθέων πορτοκαλιάς και άλλα, είναι φυσιολογικό να ζαχαρώνουν μετά από κάποιο καιρό.
Κι αυτό, λόγω του ότι το μέλι που προέρχεται από κωνοφόρα δέντρα περιέχει γλυκόζη σε χαμηλά ποσοστά. Αντίθετα, το μέλι ερείκης ή το ανθόμελο, έχει πιο υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη άρα θα ζαχαρώσει σε μερικούς μήνες. Το θυμαρίσιο μέλι που έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη, μπορεί να ζαχαρώσει μετά από δύο η και τρία χρόνια.
Οπότε, το μέλι ζαχαρώνει λόγω της γλυκόζης που περιέχει σε συνδυασμό με τις συνθήκες υγρασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για φυσική εξέλιξη του προϊόντος, κι αν το μέλι είναι ανόθευτο δε θα πρέπει να σας ανησυχεί.
Το πώς ζαχαρώνει το μέλι όμως είναι μία ένδειξη της αυθεντικότητάς του.
Συγκεκριμένα, όταν το μέλι ζαχαρώσει ομοιόμορφα, τότε πρόκειται για ένα ανόθευτο προϊόν που έχει κρυσταλλώσει φυσικά.
Εάν παρατηρήσετε ανομοιόμορφη κρυστάλλωση με χοντρά κομμάτια στον πάτο του βάζου ενώ υπάρχει ακόμα ρευστό μέλι στην επιφάνεια, τότε πρόκειται για νοθευμένο μέλι, που περιέχει πρόσθετη υγρασία και θα αλλοιωθεί σύντομα.
Εάν θέλετε να γευτείτε το πιο αγνό, κρητικό μέλι κάντε σήμερα την αγορά σας στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα:
Μέλι ανθέων πορτοκαλιάς από 6€